Το σχολείο μας, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος έλαβε μέρος στο πρόγραμμα της Βουλής των Εφήβων που διοργανώνει το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων
Το θέμα του φετινού προγράμματος ήταν: «Το + που διαμορφώνει το δημοκρατικό κόσμο: Συμμετέχουμε-Συνδιαλεγόμαστε-Συμπράττουμε» .
Η ομάδα συμμετοχικής δράσης αποτελούμενη από δέκα (10) μαθητές/ήτριες από την Α΄ και Β΄ τάξη εργάστηκε από τον Νοέμβριο μέχρι και τον Απρίλιο με ιδιαίτερο ζήλο στην θεματική ενότητα «Συμμετέχουμε, συνδιαλεγόμαστε, συμπράττουμε για τον ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ».
Ενδεικτικά, τα ερωτήματα που απασχόλησαν την ομάδα ήταν: 1) Πώς αντιλαμβανόμαστε σήμερα την έννοια «πολιτισμός;», 2) Πώς αντιλαμβάνεστε την συμμετοχή των πολιτών στον πολιτισμό; 3) Μπορεί να γίνει ανάδειξη κοινωνικών θεμάτων με όχημα των πολιτισμό; 4) Πολιτισμός και Δημοκρατία: Ποιες δημοκρατικές αξίες πιστεύετε ότι καλλιεργεί η συμμετοχή των πολιτών στον πολιτισμό και η ενασχόλησή τους γενικά με τον πολιτισμό; Πιστεύετε ότι ο πολιτισμός ενισχύει τους δημοκρατικούς θεσμούς και τους κοινωνικούς δεσμούς;
αλλά και ερωτήματα όπως: 1) Συμμετοχή – πολιτική- δημοκρατία: Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της συμμετοχικής δημοκρατίας; 2) Υπάρχουν μορφές άμεσης δημοκρατίας στο αντιπροσωπευτικό δημοκρατικό σύστημα; Πόσο εφικτό είναι να εφαρμοστούν άμεσες δημοκρατικές διαδικασίες στα σύγχρονα κράτη;
Κατά τη διάρκεια της πρώτης συνάντησης της ομάδας, έγινε από τις υπεύθυνες καθηγήτριες ενημέρωση και σύντομη ιστορική αναδρομή στον θεσμό της Βουλής των Εφήβων. Με αφορμή αναφορά στο όνομα του λογοτέχνη και πρώτου Προέδρου της Βουλής των Εφήβων Αντώνη Σαμαράκη (τον οποίον οι μαθητές/ήτριες δεν γνώριζαν), αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε μία γνωριμία με το έργο του. Σταθήκαμε στο πρώτο του βιβλίο «Ζητείται Ελπίς», με το οποίο και ασχοληθήκαμε. Τα διηγήματα που περιέχονται στο βιβλίο και κυρίως το διήγημα «Το ποτάμι» αποτέλεσαν αφορμή για συζητήσεις στον άξονα πολιτισμός-δημοκρατία-συμμετοχή.
Παρακολουθήσαμε την ταινία μικρού μήκους «Το ποτάμι» (οπτικοποίηση του ομώνυμου διηγήματος του Αντώνη Σαμαράκη) και στη συνέχεια συζητήσαμε πώς αντιλαμβάνονται τα παιδιά το συν (+) στη ζωή τους, τί σημαίνει άμεση δημοκρατία, ποια η σημασία της συμμετοχής στα κοινά, ξεκινώντας από τη σχολική κοινότητα έως την ευρύτερη κοινότητα της πόλης και της χώρας.
Με αφορμή απόσπασμα από την ταινία “Ο μεγάλος δικτάτωρ” του Τσάρλι Τσάπλιν ανταλλάχθηκαν απόψεις στον ρόλο που διαδραματίζει η τέχνη και ο πολιτισμός γενικότερα, στη διαμόρφωση ενεργών πολιτών, στο πώς αφήνει ο ενεργός πολίτης το αποτύπωμά του, και τί μπορούμε να κάνουμε ο καθένας ξεχωριστά αλλά και από κοινού ως ενεργοί πολίτες.
Επιθυμώντας την ανάδειξη του + στη ζωή μας προβλήθηκε η σημασία του συν (+), στις σχέσεις των δύο φύλων και την σημασία που έχει η συμπόρευση γυναικών και ανδρών σε μία δημοκρατική και πολιτισμένη κοινωνία. Έτσι με αφορμή τον εορτασμό της ημέρας της γυναίκας οι μαθητές/ήτριες δημιούργησαν ένα δίπτυχο ενημερωτικό φυλλάδιο με τίτλο το “Πότε” και το “Γιατί” της ημέρας της Γυναίκας. Τα μέλη της ομάδας επισκέφθηκαν τα τμήματα του σχολείου τα μοίρασαν στους συμμαθητές του και έδωσαν αφορμή για σύντομη συζήτηση σε κάθε τμήμα.

Με την ολοκλήρωση των εργασιών μετά από κλήρωση, αναδείχθηκε έφηβη βουλευτής, η μαθήτριατης Β΄ τάξης Σταυριανίδου Ευαγγελία, η οποία θα εκπροσωπήσει το σχολείο στην ΚΗ΄ Σύνοδο της ΒτΕ που θα διεξαχθεί στην Αθήνα Στις αρχές Ιουλίου.
Οι μαθητές/ήτριες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα είναι: 1) Αναγνωστόπουλος Δημήτριος Α1, 2) Βαβύλα Στεφανία Β1, 3) Δεμερτζίδη Μαρία Β1, 4) Καλαϊτζίδου Παναγιώτα Β2, 5) Κουσίδης Κωνσταντίνος Β2, 6) Παπαδοπούλου Ραφηλία-Ευθυμία Β3, 7) Σταυριανίδου Ευαγγελία Β4, 8) Τσώλης Λάζαρος Β4, 9) Κωνσταντινίδη Άννα Β5, 10) Πόδα Ειρήνη Β5.
Οι υπεύθυνες για την ΒτΕ καθηγήτριες Κοτσαφτίκη Αικατερίνη, (ΠΕ06) Χατζηιωαννίδου Σοφία (ΠΕ78).