εικόνα Viber 2025 04 28 15 33 46 032

Εκπαιδευτική επίσκεψη του σχολείου μας στην Β.Ιταλία ,τη Γαλλία και το Μονακό στο πλαίσιο του πολιτιστικού  Προγράμματος «UNESCO: ΜΝΗΜΕΙΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΙ  ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ».

εικόνα Viber 2025 04 28 16 05 02 580 1

Το Λύκειο μας ολοκλήρωσε με επιτυχία ένα αξέχαστο εκπαιδευτικό ταξίδι στο εξωτερικό, στο πλαίσιο του προγράμματος UNESCO “Μνημεία Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς της Ελλάδας και της Ευρώπης“. Δεκαέξι μαθητές της Β’ Λυκείου, συνοδευόμενοι από τις καθηγήτριες, υπεύθυνους του προγράμματος, Ελισάβετ Τσιοπλή και Ασπασία Αθανασοπούλου είχαν την ευκαιρία να εξερευνήσουν εμβληματικά μνημεία και να βιώσουν την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης.

Το ταξίδι ξεκίνησε από τη Μπολόνια της Ιταλίας, όπου οι μαθητές θαύμασαν τις χαρακτηριστικές στοές της πόλης, ένα στοιχείο που φέρει την αναγνώριση της UNESCO. Καθ’ οδόν προς το Μιλάνο, η ομάδα έκανε μια ενδιαφέρουσα στάση στο Μαρανέλο, την πατρίδα της Ferrari, συνδυάζοντας την πολιτιστική εξερεύνηση με μια πινελιά της ιταλικής βιομηχανικής ιστορίας. Στη συνέχεια, επισκέφθηκε το Μιλάνο, μια πόλη με πλούσια ιστορία και πολιτισμό. Εκεί, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν τον επιβλητικό Καθεδρικό Ναό του Μιλάνου .

 Η τρίτη ημέρα περιλάμβανε ένα ταξίδι με προορισμό τη Γένοβα. Ιδιαίτερη σημασία είχε η προγραμματισμένη επίσκεψη στο ιστορικό κτίριο που στεγάζει το Πολυτεχνείο της Γένοβας, γνωστό και ως Palazzo Ducale. Αυτό το επιβλητικό κτίριο, με ιστορία που ξεκινά από τον 13ο αιώνα, υπήρξε η κατοικία των Δόγηδων της Γένοβας για αιώνες, συμβολίζοντας την πολιτική και πολιτιστική εξουσία της Γενοβέζικης Δημοκρατίας. Με την εντυπωσιακή του αρχιτεκτονική, που συνδυάζει στοιχεία μεσαιωνικά, αναγεννησιακά και μπαρόκ, το Palazzo Ducale αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα της πλούσιας ιστορίας της πόλης. Κατά την επίσκεψη, οι ερευνητές του τμήματος Χημικών Μηχανικών παρουσίασαν με ενδιαφέρον τις σύγχρονες μεθόδους και τα υλικά που χρησιμοποιούνται για τη διατήρηση των ιστορικών μνημείων, συμπεριλαμβανομένων αυτών της UNESCO. Τόνισαν πως η προστασία από φυσικές καταστροφές όπως πλημμύρες και σεισμούς, καθώς και από τις φθορές που προκαλούνται από πολέμους και το πέρασμα του χρόνου, απαιτεί συνεχή ανθρώπινη παρέμβαση. Η επιλογή των κατάλληλων υλικών και τεχνικών αποκατάστασης, με σεβασμό στην αυθεντικότητα των μνημείων, αποτελεί μια σύνθετη πρόκληση που συνδυάζει την επιστημονική γνώση με την καλλιτεχνική ευαισθησία. Μέσα από την συνάντηση, οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με πειραματικές διαδικασίες πρόληψης καταστροφών του φυσικού και του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος , μέσα από την αναπαραγωγή φυσικών φαινομένων στο εργαστήριο. Η επίσκεψη στο Πολυτεχνείο επισφραγίστηκε από τη θερμή υποδοχή της αναπληρώτριας καθηγήτριας Κιάρα Καλντερίνι και της ομάδας της. Η προσεκτική προετοιμασία τους για την υποδοχή της σχολικής ομάδας μας ήταν εμφανής, καθώς μας περίμεναν με τοπικές λιχουδιές και φιλόξενα εδέσματα, ενώ μας κέρασαν και την παραδοσιακή φοκάτσια. Η παρουσίαση των εργασιών τους ήταν εμπεριστατωμένη και διεξήχθη με μεγάλη προσοχή στη λεπτομέρεια, ενώ τα οργανωμένα εργαστήρια (workshops) προσέφεραν στους μαθητές μας μια πολύτιμη και διαδραστική μαθησιακή εμπειρία σχετικά με τις σύγχρονες μεθόδους και τα υλικά που χρησιμοποιούνται για τη διατήρηση των ιστορικών μνημείων.

Στην απογευματινή βόλτα στη Γένοβα, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα μνημεία της πόλης, που αναδεικνύουν την ιστορική και καλλιτεχνική της σημασία. Στην καρδιά της Γένοβας, η Strada Nuova  με τα υπέροχα αναγεννησιακά και μπαρόκ παλάτια της, αποτελεί ένα οικοδομικό σύνολο που έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, μαρτυρώντας την ιστορική και αρχιτεκτονική της σημασία. Επιπλέον, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να δουν το ομοίωμα του πλοίου του Χριστόφορου Κολόμβου, ενός εμβληματικού στοιχείου που συνδέει την πόλη της Γένοβας με τον διάσημο εξερευνητή. 

Η παραμονή στη Γένοβα διήρκεσε τρεις ημέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων η ομάδα εξερεύνησε σε μια μονοήμερη εκδρομή με το τοπικό τρένο τα μαγευτικά χωριά της ιταλικής υπαίθρου τα Cinque Terre. Αυτά τα γραφικά χωριά, σκαρφαλωμένα στους βράχους της ιταλικής ακτογραμμής, αποτελούν επίσης μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, η οποία προστατεύει την μοναδική αρχιτεκτονική και το φυσικό τοπίο της περιοχής. Την επόμενη μέρα ο  προορισμός ήταν το πριγκιπάτο του Μονακό. Αυτό το μικρό αλλά εντυπωσιακό κράτος στην καρδιά της Γαλλικής Ριβιέρας προσέφερε στους μαθητές μια μοναδική εμπειρία. Επισκέφθηκαν τον επιβλητικό Καθεδρικό Ναό της Παναγίας της Αμώμου Σύλληψης, ένα εντυπωσιακό δείγμα αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα και τόπο ταφής των πριγκίπων του Μονακό. Περιηγήθηκαν στην ιστορική Παλιά Πόλη, με τα στενά γραφικά δρομάκια και το μεγαλοπρεπές Πριγκιπικό Παλάτι, την κατοικία της πριγκιπικής οικογένειας Γκριμάλντι, όπου είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την αλλαγή της φρουράς. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσαν οι Εξωτικοί Κήποι, ένας εντυπωσιακός βοτανικός κήπος σκαρφαλωμένος στην πλαγιά ενός βράχου, με μια απίστευτη συλλογή από σπάνια τροπικά και μεσογειακά φυτά και πανοραμική θέα στη Μεσόγειο Θάλασσα. . Στο Μονακό, η επίσκεψη εμπλουτίστηκε με την εξερεύνηση του φημισμένου Ωκεανογραφικού Μουσείου. Οι μαθητές εντυπωσιάστηκαν από τις πλούσιες συλλογές του μουσείου και ιδιαίτερα από τη  διαδραστική έκθεση αφιερωμένη στη Μεσόγειο, η οποία περιλαμβάνει μια εντυπωσιακή αίθουσα που προσομοιάζει ένα υποβρύχιο, προσφέροντας μια μοναδική εμπειρία γνωριμίας με τον θαλάσσιο κόσμο. Η ομάδα περιηγήθηκε επίσης στην περίφημη πίστα όπου διεξάγεται το Grand Prix του Μονακό, βιώνοντας την ατμόσφαιρα αυτού του παγκοσμίου φήμης αγώνα της Formula 1.Στην επιστροφή τους στη Γένοβα πέρασαν από τη γραφική πόλη  Μεντόν, απολαμβάνοντας την μοναδική παράκτια γαλλική γοητεία της  Côte d’Azur.

Η τελευταία ημέρα του ταξιδιού πριν την επιστροφή στην Ελλάδα περιλάμβανε μια επίσκεψη στο Μπέργκαμο. Η όμορφη αυτή πόλη της Ιταλίας, με την ιστορική Città Alta (Άνω Πόλη) και τα ενετικά τείχη της που αποτελούν μέρος των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, προσέφερε στους μαθητές μια ακόμη εικόνα της πλούσιας ιταλικής ιστορίας και αρχιτεκτονικής.

Ένα ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο αυτού του εκπαιδευτικού ταξιδιού ήταν η συνεργασία με άλλα δύο λύκεια της πόλης το 3ο και το 5ο, τα οποία υλοποιούσαν παρεμφερή προγράμματα. Η συνύπαρξη των μαθητών και των καθηγητών των τριών σχολείων δημιούργησε ένα πλούσιο περιβάλλον αλληλεπίδρασης και ανταλλαγής ιδεών. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, αναπτύχθηκαν νέες φιλίες μεταξύ των μαθητών και δημιουργήθηκαν γέφυρες συνεργασίας μεταξύ των εκπαιδευτικών, ενισχύοντας την αίσθηση της κοινότητας και της συλλογικότητας. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν διαφορετικές προσεγγίσεις και να διευρύνουν τους ορίζοντές τους, ενώ οι καθηγητές αντάλλαξαν καλές πρακτικές και εμπειρίες.

Η επιστροφή στην Κατερίνη σφράγισε μια εξαιρετικά επιτυχημένη εκπαιδευτική εμπειρία, η οποία αναμένεται να αφήσει ανεξίτηλο σημάδι στους μαθητές του σχολείου μας ενισχύοντας την κατανόησή τους για την πολιτιστική και φυσική κληρονομιά της Ευρώπης και προάγοντας την συνεργασία και τη φιλία μεταξύ των σχολείων της πόλης μας.

Η ομάδα των μαθητών και μαθητριών αποτελούνταν από τους: Αθανασιάδη Λάζαρο, Ασλανίδου Σοφία, Βασιλικού Μαρία, Βαγγή Μάρκο, Ζαμάνη Ηλία, Καζαζιάδου Καλλιρρόη, Μεστροπιάν Χριστίνα, Παπαδόπουλο Αθανάσιο, Παππά Μιχαήλ-Μάριο, Τσιαλιαμάνη Ελισάβετ, Ξανθοπούλου Αναστασία, Μπαρδάκη Ιωάννα, Παπά Μαρία-Ζωή, Τσορτανίδου Ευγενία, Φυτοπούλου Αγγελική, Φωτίου Ευαγγελία.

Similar Posts