Την Πέμπτη 15 Μαΐου 2025 στις 8:30 π.μ. στο κλειστό Γυμναστήριο του σχολείου μας οι μαθητές/μαθήτριες και οι καθηγητές/καθηγήτριες που εργάστηκαν και συνεργάστηκαν εκτός του σχολικού Προγράμματος στα Πολιτιστικά και άλλα Προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων και σε ομίλους παρουσίασαν τα προϊόντα της έμπνευσης και της δημιουργικότητάς τους της φετινής χρονιάς στο σύνολο της σχολικής κοινότητας του 1ου ΓΕ.Λ.. Στο πλαίσιο αυτών των Ομίλων και Προγραμμάτων οι μαθητές και οι μαθήτριες υλοποίησαν ποικίλες δράσεις, επενδύοντας χρόνο και διάθεση στα ιδιαίτερα ενδιαφέροντά τους και καλλιεργώντας τις κλίσεις τους.
Αναλυτικότερα, οι μαθήτριες και οι μαθητές του Ομίλου Ρητορικής που καθοδηγήθηκαν από τις εκπαιδευτικούς Αθανασοπούλου Ασπασία και Τσιοπλή Ελισάβετ μοιράστηκαν με το κοινό τις σκέψεις και τα συναισθήματα που αποκόμισαν από τη συμμετοχή τους στον όμιλο και παρουσίασαν τη συμμετοχή τους σε αγώνες και εκδηλώσεις. Οι εκπαιδευτικοί και παιδαγωγικοί στόχοι που επεδίωξε ο Όμιλος ήταν η παράλληλη και σε βάθος ανάπτυξη σκέψης και λόγου, η συστηματική καλλιέργεια του προφορικού λόγου, η αναγνώριση της πειστικής αξίας του επιχειρήματος, ο έλεγχος της γλώσσας του σώματος, όταν οι μαθητές εκφέρουν προφορικό λόγο, η πειθαρχημένη συνεργασία μεταξύ των μαθητών και η, με σεβασμό και κατανόηση, κριτική των θέσεων της αντίπαλης ομάδας. Οι στόχοι αυτοί επετεύχθησαν σε πολύ υψηλό βαθμό, όπως αποδείχθηκε από την δυναμική παρουσία της ομάδας σε αγώνες τοπικούς και περιφερειακούς.
Ακολούθησε η παρουσίαση του Ομίλου Οικονομίας «Οικονομικό Εργαστήρι» από τον υπεύθυνό του κ. Καλλιαρδό Ευάγγελο, ενώ επιδόθηκαν στους συμμετέχοντες μαθητές και οι σχετικές Βεβαιώσεις. Στόχος του Ομίλου ήταν ο οικονομικός εγγραμματισμός των μαθητών/τριών και η εξοικείωσή τους με οικονομικές έννοιες που θα συναντήσουν στη ζωή τους.
Στη συνέχεια, η Διευθύντρια κ. Ξανθίππη Καραβίδα και η Υποδιευθύντρια κ. Παπά παρουσίασαν τη συμμετοχή της ομάδας των Junior Ambassadors του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το σχολείο μας στη Euroscola στο Στρασβούργο κατά τη συνεδρία της 2ας Δεκεμβρίου 2024, η οποία αποτέλεσε την επιβράβευση της απόλυτης επιτυχίας της συμμετοχής του σχολείου στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Σχολεία-Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου – EPAS»- αξιολόγηση 100/100- για το σχολικό έτος 2023-24. Παράλληλα, έγινε η αναγόρευση του σχολείου σε σχολείο-Πρέσβη και επιδόθηκαν οι Βεβαιώσεις συμμετοχής σε Junior και Senior Ambassadors του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το σχολείο μας, καθώς και στους εθελοντές του σχολείου μας.Τέλος, παρουσιάστηκαν οι δράσεις της ομάδας στην φετινή, τρίτη συνεχόμενη χρονιά της διεκδίκησης του τίτλου.


Ακολούθησε η παρουσίαση του πολιτιστικού προγράμματος «Άθως ο εμός», από τους μαθητές και τον συντονιστή του προγράμματος κ. Δημήτριο Αναγνώστου, ο οποίος ήταν και ο αρχηγός της εκπαιδευτικής επίσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Άγιο Όρος. Οι συμμετέχοντες που μελέτησαν το θέμα και εκπόνησαν σχετικές εργασίες παρουσίασαν δείγματά τους καθώς και στιγμιότυπα από την επίσκεψη, κατά την οποία είχαν την ευκαιρία να φιλοξενηθούν στις Ιερές Μονές Ξενοφώντος, Σίμωνος Πέτρας, Ιβήρων και Βατοπαιδίου. Παράλληλα, επισκέφθηκαν τις Ιερές Μονές Δοχειαρίου και Κουτλουμουσίου, καθώς και το Πρωτάτο και το Ιερό Κελί της Παναγούδας όπου ασκήτεψε ο Άγιος Παΐσιος.
Ακολούθως παρουσιάστηκε η συμμετοχή του σχολείου μας στην 7η Διημερίδα Κλασικού Αθλητισμού στην αρχαία Μεσσήνη, στο πλαίσιο της οποίας μαθητές και μαθήτριες της Α΄ τάξης είχαν την ευκαιρία, υπό την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών Φυσικής Αγωγής του σχολείου μας, κ.κ. Αναστασίου Ελισάβετ και Καούρη Ιφιγένειας, να αγωνιστούν στον χώρο όπου αγωνίζονταν οι πρόγονοί τους, να νιώσουν τη μαγεία του να συμμετέχεις σε αθλητικούς αγώνες σε έναν χώρο πανέμορφο και να στεφανώνεσαι με το κλαδί της ελιάς, να συναντάς μαθητές-αθλητές από όλη τη χώρα ζωντανεύοντας και τιμώντας με την παρουσία σου τόσο το αρχαίο ελληνικό αθλητικό πνεύμα όσο και τον χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης.

Έπειτα, ο μαθητής Δημήτρης Αναγνωστόπουλος μοιράστηκε την εμπειρία του από τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα «Μαθητές σε Ρόλο Διπλωμάτη» στο οποίο έλαβε μέρος υπό την καθοδήγηση της διευθύντριας δρος Ξανθίππης Καραβίδα. Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, που αποτελεί μία πανελλήνια μαθητική προσομοίωση των επιτροπών του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του ανθρώπου, οι συμμετέχουσες μαθήτριες και οι συμμετέχοντες μαθητές από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο έχουν την ευκαιρία να ενεργοποιηθούν ως πολίτες: να εκφράσουν ως διπλωμάτες διαφόρων κρατών-μελών του ΟΗΕ στο πλαίσιο επιτροπών και οργάνων του ΟΗΕ τις σκέψεις, τους προβληματισμούς αλλά και τις ιδέες τους για το παρόν και το μέλλον, όπως εκείνες και εκείνοι το οραματίζονται.

Τη σειρά πήρε η Διευθύντρια του σχολείου, η οποία παρουσίασε τις δράσεις, επισκέψεις και αποτυπώσεις της έμπνευσης των μαθητών και μαθητριών που με τη στήριξή της συμμετείχαν στο Πρόγραμμα Σχολικών Δραστηριοτήτων «Εικαστικές Αναζητήσεις ΙΙ». Οι μαθητές/τριες με τα έργα τους αναβάθμισαν αισθητικά τον χώρο του σχολείου, έλαβαν μέρος σε διαγωνισμούς ( « Αστέρι της Ευχής, κλπ), έντυσαν εικαστικά τη διοργάνωση των Αγώνων επιχειρηματολογίας του σχολείου, ανανέωσαν το info-point του προγράμματος «Σχολεία-Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου – EPAS» του σχολείου μας, πειραματίστηκαν με το graffiti.

Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν τα εγκεκριμένα Προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων, με τίτλους 1) «Magna Graecia-Εξερευνώντας μιαν άλλη Ελλάδα» και 2) «Από τον Όλυμπο στην Αίτνα-Οι Ελληνόφωνοι της Καλαβρίας», στα οποία συμμετείχαν πενήντα επτά (57) μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μας και από τις τρεις τάξεις με κύριο σκοπό να μελετήσουν και στη συνέχεια να διαπιστώσουν με βιωματικό τρόπο την οικουμενικότητα και διαχρονικότητα του ελληνικού πολιτισμού, μέσα από την ελληνική γλώσσα, τη μουσική, τα έθιμα και τις παραδόσεις που επιβιώνουν ακόμη στην περιοχή της Κ. Ιταλίας. Επίσης, να διαπιστώσουν τις σχέσεις των Ελληνόφωνων της Κ. Ιταλίας-Σικελίας με την Ελλάδα, τα προβλήματά τους και να επικοινωνήσουν με εκπροσώπους των εκεί κοινοτήτων. Συντονιστές των Προγραμμάτων ήταν οι κκ. Γκατζούνης Νικόλαος, Καραβίδα Ξανθίππη, Θεοδωροπούλου Παναγιώτα, Τσιροπούλου Φωτεινή και Καούρη Ιφιγένεια. Τα παραπάνω υλοποιήθηκαν στη διάρκεια της χρονιάς, με επιστέγασμα την εκπαιδευτική επίσκεψη των ομάδων από 12/3 έως 17/3/2025 στην Κάτω Ιταλία και τη Σικελία με συνοδούς τους κκ. Γκατζούνη, Θεοδωροπούλου, Καούρη και Αναστασίου Ελισάβετ.
Ακολούθησε η παρουσίαση των εγκεκριμένων Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων, με τίτλους 1) «Εις την Πόλιν…» και 2) «Βυζάντιο – Ιστορία, Οικουμενικότητα, Πολιτισμός», που είχαν σκοπό να ανακαλύψουν οι μαθητές και οι μαθήτριες την ιστορική γνώση πέραν του σχολικού εγχειριδίου, να γνωρίσουν με ομαδοσυνεργατική μελέτη, εργασίες αλλά και με βιωματικό τρόπο την Κωνσταντινούπολη ως κέντρο του Βυζαντινού πολιτισμού και συγκεκριμένα την Ιστορία της, την Τέχνη και τον Πολιτισμό της μέσα από Μνημεία παγκοσμίου φήμης και αναγνώρισης, καθώς και την Ελληνική Παρουσία στην Πόλη – το Πατριαρχείο, τα σχολεία της, να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα που αφορούν τον εκτός Ελλάδος Ελληνισμό, να προσεγγίσουν το παρελθόν ως παράγοντα που επηρεάζει το παρόν και το μέλλον. Κατόπιν της σχετικής πρόσκλησης από τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο πραγματοποιήθηκε και επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη, σημεία της οποίας παρουσιάστηκαν στο σύνολο των μαθητών και μαθητριών του σχολείου από τους συμμετέχοντες μαθητές και από τους συντονιστές εκπαιδευτικούς: την κ. Θεοδωροπούλου Ευαγγελία, τον κ.. Αναγνώστου Δημήτριο, την κ. Θεοδωροπούλου Παναγιώτα και τον κ. Μεταξιώτη Ιωάννη.


Στη συνέχεια μαθητές που έλαβαν μέρος στο 9ο Μαθητικό Ευρωπαϊκό Συνέδριο που διοργανώνεται από την Επιστημονική και Οργανωτική Επιτροπή των Ευρωπαϊκών Μαθητικών Συνεδρίων, με θέμα: «Η Γερμανία των Ελλήνων-Η Ελλάδα των Γερμανών. Η κλασική Ελλάδα και η επίδρασή της στον γερμανόφωνο πολιτισμό» στο Μόναχο, παρουσίασαν την εργασία με την οποία έλαβαν μέρος, υπό την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών κκ. Κοτσαφτίκη Αικατερίνη, Χατζηιωαννίδου Σοφία και της διευθύντριας δρος Ξανθίππης Καραβίδα. Η εργασία αφορoύσε τις διαπολιτισμικές σχέσεις μεταξύ Ελλήνων και Γερμανών στα ποικίλα πεδία της ανθρώπινης δράσης, μέσα από την επιλογή και καταγραφή στιγμών-σταθμών στην ιστορία των σχέσεων αυτών. Συγκεκριμένα, παρακολούθησε την πορεία της αλληλεπίδρασης επιφανών εκπροσώπων των δύο λαών με έναρξη από την συμβολή της Βυζαντινής αυτοκράτειρας Θεοφανώς στην εισαγωγή της ελληνικής κουλτούρας στην αυλή της γερμανικής αυτοκρατορίας, για να καταλήξει μέσα από μια κατ’ ανάγκη επιλεκτική παρακολούθηση στη σύγχρονη -και βιωματική- πρόσληψη και διαμόρφωση αυτών των σχέσεων. Η πολυδιάστατη παρουσίαση της εργασίας (ηλεκτρονική, έντυπη και δραματοποιημένη), που είχε τη μορφή παραμυθιού, επέτρεψε στην ομάδα να αφήσει ισχυρό αποτύπωμα και στο συνέδριο και στο κοινό της παρουσίασης. Παράλληλα παρουσιάστηκαν στιγμιότυπα από τόπους που επισκέφθηκε η ομάδα στο πλαίσιο εκπαιδευτικής επίσκεψης που είχε κεντρικό άξονα το συνέδριο (Νταχάου, Σάλτσμπουργκ, Στουτγκάρδη).

Οι κκ. Κοτσαφτίκη και Χατζηιωαννίδου συντόνισαν και Πρόγραμμα Σχολικών Δραστηριοτήτων με θέμα «Με μια κάμερα στο χέρι» καθώς και το Πρόγραμμα «Βουλή των Εφήβων», τα οποία παρουσίασαν οι συμμετέχοντες μαθητές και οι συμμετέχουσες μαθήτριες. Το πρόγραμμα Κινηματογράφου του σχολείου μας αριθμεί 17 χρόνια λειτουργίας. Τη φετινή χρονιά το πρόγραμμα με τον παραπάνω τίτλο συνεργάστηκε με το Πρόγραμμα «Βουλή των Εφήβων», για να διερευνήσουν τα «Όρια στην Τέχνη» και ειδικότερα στην τέχνη του κινηματογράφου: όρια προσωπικά, ηθικά, κοινωνικά, πολιτικά, στερεότυπα, κοινωνικές συμβάσεις, λογοκρισία. Οι μαθητές και οι μαθήτριες παρουσίασαν τον τρόπο δουλειάς τους, τις ταινίες που προβλήθηκαν, τα αφιερώματα που έγιναν (στη Γυναίκα, στην Ποίηση), τα μαθήματα δημιουργικής γραφής, τη συμμετοχή στο συνέδριο, τις συνεντεύξεις κ.λπ., με τα οποία ασχολήθηκαν στη διάρκεια του Προγράμματος. Τέλος, ανακοινώθηκε η εκπρόσωπος του σχολείου μας στην επόμενη ΚΘ Σύνοδο της Βουλής των Εφήβων, η μαθήτρια Ειρήνη Πολυχρονίδου, στην οποία ευχόμαστε καλή επιτυχία.

Οι κ.κ. Παπά Ειρήνη και Θεοδωροπούλου Παναγιώτα παρουσίασαν το Πολιτιστικό Πρόγραμμα «Διαδρομές μέσα από τον φωτογραφικό φακό», στο πλαίσιο του οποίου δημοσιεύτηκε το 3ο ηλεκτρονικό τεύχος της εφημερίδας του σχολείου με τίτλο «1mPRESSion». Οι μαθητές/τριες εργάστηκαν στη σύνταξη άρθρων, μοιράστηκαν ρόλους συντάκτη, αρχισυντάκτη, φωτογράφων και θεματολογία. Συνέθεσαν τα άρθρα, πήραν συνεντεύξεις, ταξινόμησαν το υλικό, ενώ ενημερώθηκαν για την παραπληροφόρηση και για εργαλεία εντοπισμού ψευδών ειδήσεων.
Τέλος, παρουσιάστηκε το πολιτιστικό Πρόγραμμα «UNESCO: Μνημεία φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ελλάδα και την Ευρώπη», στο πλαίσιο του οποίου δεκαέξι μαθητές της Β’ Λυκείου, συνοδευόμενοι από τις καθηγήτριες, υπεύθυνες του προγράμματος, Ελισάβετ Τσιοπλή και Ασπασία Αθανασοπούλου, είχαν την ευκαιρία, σε συνεργασία με το 3ο και το 5ο ΓΕΛ της πόλης μας, να εξερευνήσουν εμβληματικά μνημεία και να βιώσουν την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης.
Εκτός των Προγραμμάτων του σχολείου μας, είχαμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε για τη συμμετοχή του μαθητή του σχολείου μας Μάνη Ιωάννη στο Πρόγραμμα Εθελοντισμού “Willing 2 help” ένα κίνημα αγάπης και αλληλεγγύης και την εμπειρία του από πολυήμερο ταξίδι «αλληλόδρασης από το εγώ στο εμείς» στην Ρουάντα της Ουγκάντα, όπου μαζί με ενήλικες Έλληνες από όλη τη χώρα, την μητέρα και τον αδελφό του, γνώρισαν, βοήθησαν πολλαπλώς (κουβάλησαν πέτρες, ετοίμασαν πρωινό, φύτεψαν, καθάρισαν κ.λπ.) και ενίσχυσαν οικονομικά μαθητές σε σχολεία ή παιδιά που δουλεύουν σε λατομεία και δεν έχουν εύκολα πρόσβαση στην όχι δωρεάν δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Πρόκειται για ένα από τα ταξίδια-αποστολές σε αναπτυσσόμενες χώρες, σε κοινότητες που επισκέπτονται εθελοντές κάθε χρόνο, στη διάρκεια των οποίων δουλεύουν μαζί με τους κατοίκους σε σημαντικά ζητήματα όπως το νερό, η εκπαίδευση, η στέγαση, το περιβάλλον, η ενδυνάμωση νεολαίας και γυναικών, κλπ., η διαμονή και διατροφή τους είναι πολύ κοντά σε αυτήν των ντόπιων, καθώς θέλουν να είναι κομμάτι της κουλτούρας και της καθημερινότητάς τους., και συνυπάρχουν και δουλεύουν μαζί τρέφοντας εμπιστοσύνη, σεβασμό και αλληλοεκτίμηση.
Η μαρτυρία του και το οπτικό υλικό που την τεκμηρίωνε συγκίνησε τη σχολική μας κοινότητα, που ευαισθητοποιήθηκε ιδιαίτερα και καταχειροκρότησε την παρουσίαση και την δράση του.
Η Διευθύντρια συνεχάρη εκ μέρους του Συλλόγου Διδασκόντων όλους τις μαθητές και όλες τις μαθήτριες που έλαβαν μέρος σε διαγωνισμούς (Οικονομίας, Βιολογίας, Χημείας, Φυσικής Μαθηματικών, Ρητορικής, Ζωγραφικής, Ποίησης κ.λπ.) αλλά και αθλητικές διοργανώσεις, σχολικές και μη, καθώς και τους/τις καθηγητές/τριες που τους/τις υποστήριξαν στην προσπάθειά τους να αναδείξουν τα ταλέντα και τις ικανότητές τους, αναδεικνύοντας παράλληλα το 1ο ΓΕΛ σε ένα σχολείο δημιουργικό, δυναμικό και υποστηρικτικό της καινοτομίας και των γενναίων προσπαθειών. Ευχαρίστησε επίσης, στο πρόσωπο της κ. Κέλλα, ταμία του Συλλόγου, τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων και ιδιαιτέρως το Δ.Σ του, για τη συμπαράστασή του σε όλες τις δράσεις του σχολείου στις οποίες του ζητήθηκε. Συνεχάρη δε θερμά εκ μέρους και του Συλλόγου Διδασκόντων και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου ΓΕΛ Κατερίνης τους μαθητές και τις μαθήτριες που με ενθουσιασμό και αποτελεσματικότητα συμμετέχουν στην υλοποίηση δράσεων, προγραμμάτων και Ομίλων, αλλά και τους/τις εκπαιδευτικούς που με προσωπικό μεράκι και θυσία του περιορισμένου και πολύτιμου ελεύθερου χρόνου τους σχεδιάζουν τις δράσεις, συνεργάζονται, στηρίζουν και εμπνέουν τα παιδιά, καθοδηγώντας τα στην ανακάλυψη και καλλιέργεια ενδιαφερόντων, δεξιοτήτων και στάσεων και συμβάλλουν αποφασιστικά στη διαμόρφωση ενός σχολικού πλαισίου καινοτόμου, συνεργατικού, δημιουργικού, δημοκρατικού και εξωστρεφούς.



















