Όμιλος Παραδοσιακών Χορών

Υπεύθυνες καθηγήτριες: Αναστασίου Ελισάβετ -Πιτσιόρλα Ελένη

Συγκεκριμένη θεματική του ομίλου :

Προσεγγίζουμε τον νεοελληνικό παραδοσιακό χορό.

Σκοπός της διδασκαλίας του νεοελληνικού χορού σχετίζεται με την αναγκαιότητα η οποία προκύπτει από τις ραγδαίες αλλαγές και τους κοινωνικούς μετασχηματισμούς που συμβαίνουν στην Ελλάδα μετά το 1950 και επιφέρουν βαθιές μεταβολές στην πολιτιστική ζωή. Συνεπώς επιβάλλεται να δοθούν ευκαιρίες στα Ελληνόπουλα να συνδεθούν με την ελληνική παράδοση και ζωή και να γίνουν φορείς που θα επιδιώκουν την συνέχεια της.

Ο όρος “συνέχεια” σημαίνει τη συνέχεια της ζωντάνιας που χαρακτηρίζει τον νεοελληνικό χορό και τον άνθρωπο που χορεύει και όχι την αναβίωση και αναπαράσταση του , όπως συμβαίνει δυστυχώς σήμερα , όπου όλο το ενδιαφέρον της διδασκαλίας εστιάζεται στην εμφάνιση άψογης παράστασης. Τα παιδιά να γίνουν συνεχιστής της ελληνικής χορευτικής παράδοσης , του ελληνικού τρόπου χορευτικής έκφρασης .

Οι επιμέρους στόχοι είναι :

Μέσα από την διδασκαλία των νεοελληνικών παραδοσιακών χορών να δοθούν ευκαιρίες στα παιδιά να εκδηλώσουν την ζωντάνια τους , να σύρουν τον χορό , να πάρουν την χαρά της δημιουργικής έκφρασης , να τραγουδήσουν , να συγκινηθούν και να αποκτήσουν σχέση βαθιά με την ελληνική μουσική , με το τραγούδι και το χορό.

Ο χορός είναι ο ίδιος μορφωτικό αγαθό αλλά και μέσο αγωγής και μόρφωσης .

Άρα

  1. Καλλιέργεια και ανάπτυξη σχέσης του μαθητή με την ελληνική μουσική ( ρυθμούς και μελωδίες ), με το τραγούδι και με την χορευτική κίνηση καθώς και με την ένταξη του χορού στην ζωή του σχολείου.
  2. Καλλιέργεια της ατομικής χορευτικής έκφρασης στα πλαίσια της συλλογικότητας .
  3. Καλλιέργεια ελληνικής πολιτισμικής συνείδησης.
  4. Μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία “ να ενεργοποιηθεί το παιδί για χορό” όπου υπάρχουν άπειροι τρόποι ενεργοποίησης . Για παράδειγμα μπορεί να παίζουν το ρόλο των οργανοπαιχτών με μικρά κρουστά όργανα, μπορεί να γίνουν συλλέκτες τραγουδιών , σχετικών φωτογραφιών κ.τ.λ. Εν ολίγοις, ο χορός είναι θέμα πολυδιάστατο και μπορούν όλοι οι μαθητές να συμμετέχουν σε αυτόν με τρόπο που θα επιλέγουν οι ίδιοι .

Οι χοροί που θα διδαχθούν :

  1. Συρτός στα τρία Ηπειρώτης
  2. Ποδαράκι ( Χορός της βόρειας Θράκης )
  3. Συρτός (Καλαματιανός )
  4. Τικ μονό
  5. Τσάμικο
  6. Γρήγορος Χασάπικος ή Χασαπιά
  7. Ζεϊμπέκικο
  8. Συρτάκι του Ζορμπά
  9. Μπαϊντούσκα
  10. Ζωναράδικος