Την Παρασκευή 16-02-2024, ομάδα 23 μαθητών της Β΄ Λυκείου του σχολείου μας, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της εκπαιδευτικής επίσκεψής τους στο CERN, συμμετείχαν σε masterclass (Προχωρημένα μαθήματα Φυσικής Σωματιδίων) που διοργανώθηκε από το 1ο και 5ο ΓΕΛ Κατερίνης σε συνεργασία με την ερευνήτρια του Πειράματος ALICE στο CERN και στο Εθνικό Ινστιτούτο Πυρηνικής Φυσικής της Ιταλίας και μέλος του IPPOG (International Particle Physics Outreach Group), Δρα Δέσποινα Χατζηφωτιάδου.
Οι μαθητές έγιναν για μία μέρα επιστήμονες – ερευνητές και ήρθαν σε άμεση επαφή με την έρευνα που γίνεται στο CERN και με τους επιστήμονες που τη διεξάγουν.
Στην αρχή, οι μαθητές παρακολούθησαν μια εισαγωγή στη θεωρία των στοιχειωδών σωματιδίων και τις αλληλεπιδράσεις τους, καθώς και μια παρουσίαση του πειράματος ALICE (A Large Ion Collider Experiment), το οποίο είναι ένα από τα τέσσερα μεγάλα πειράματα που διεξάγονται στον μεγάλο επιταχυντή αδρονίων (LHC) στο CERN και έχει στόχο να μελετήσει συγκρούσεις βαριών ιόντων, όπως πυρήνων Μολύβδου (Pb) που έχουν επιταχυνθεί σε πολύ μεγάλες ταχύτητες που πλησιάζουν την ταχύτητα του φωτός.
Στη συνέχεια, οι μαθητές χωρισμένοι σε ομάδες 2 ατόμων και κάνοντας χρήση λογισμικού, ταυτοποίησαν «παράξενα» σωματίδια, κάνοντας χρήση πραγματικών δεδομένων από το πείραμα ALICE, υπολόγισαν τον πραγματικό αριθμό σωματιδίων σε κατανομή μάζας και παρατήρησαν την ενίσχυση της παραδοξότητας.
Το masterclass υλοποιήθηκε στο Εργαστήριο Πληροφορικής του 5ου ΓΕΛ και το παρακολούθησαν συνολικά 36 μαθητές/μαθήτριες της Β΄Λυκείου: 13 από το 5ο ΓΕΛ και 23 από το 1ο ΓΕΛ .
Ευχαριστούμε θερμά την ερευνήτρια Δρα Δέσποινα Χατζηφωτιάδου για τη δυνατότητα που έδωσε στους μαθητές και μαθήτριες να γνωρίσουν τομείς και μεθόδους της βασικής έρευνας που αφορούν τα στοιχειώδη σωματίδια και τις μεταξύ τους δυνάμεις και να επεξεργαστούν πραγματικά πειραματικά δεδομένα στο σχολικό εργαστήριο, τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς καθώς και τους μαθητές/μαθήτριες που παρευρέθηκαν και συνέβαλλαν στην επιτυχή υλοποίηση του masterclass.
Ήταν μια εκδήλωση που εκτός από την επιστημονική γνώση που παρείχε σε μαθητές και εκπαιδευτικούς σε ό,τι πιο σύγχρονο συμβαίνει στο πεδίο της Σωματιδιακής Φυσικής, στόχο είχε να εμπνεύσει και να ενισχύσει το ενδιαφέρον των μαθητών για τη Φυσική και να προβάλει τις εφαρμογές της.
Τέλος, μέσα από αυτό το μοναδικό φαινόμενο συνεργασίας μεταξύ ερευνητών από όλο τον κόσμο, που αποτελεί ο επιστημονικός οργανισμός του CERN, να επιβεβαιώσει ότι η επιστήμη μας φέρνει πιο κοντά και μας ενώνει.
Τη δράση συντόνισαν οι καθηγητές του σχολείου: Χριστίνα Ζέτα, Ιωάννης Μεταξιώτης, Έλσα Τσιοπλή.