20240406 120234
20240406 120234

Μαθητές/τριες Πρέσβεις του 1ου ΓΕΛ Κατερίνης συμμετείχαν στο 3ο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο  «Νέοι, Ελλάδα και Ευρώπη» που διοργάνωσε το 1ο Πρότυπο Λύκειο Αθηνών – Γεννάδειο στο Σεράφειο Δήμου Αθηνών. Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε στις 5 και 6 Απριλίου υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και της Διεύθυνσης Δ/θμιας Εκπ/σης Α΄ Αθήνας και πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και του Europe Direct ΕΛΙΑΜΕΠ Αττικής. Ως θεματικούς άξονες είχε, με βάση τις προτεραιότητες που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το έτος 2024: Κλιματική αλλαγή και κυκλική οικονομία, Δημοκρατία, ανθρώπινα δικαιώματα, Ευρωπαϊκές εκλογές 2024 (ενεργός πολιτειότητα), Ευρωπαϊκό Έτος 2024: Στρατηγικές νησιωτικότητας (κοινωνικές, οικονομικές, περιβαλλοντικές ανισότητες, προκλήσεις και προτάσεις), Γραμματισμοί και δεξιότητες του 21ου αιώνα στην εκπαίδευση (εκπαιδευτικά προγράμματα, δράσεις, καλές πρακτικές),  Τεχνητή νοημοσύνη, Βιοηθική και Βιοτεχνολογία.

Το σχολείο μας παρουσίασε εργασία με τίτλο: «Τεχνητή Νοημοσύνη και Ευρωπαϊκή  Ένωση».  Οι Κουσίδης Κωνσταντίνος, Βαβύλα Στεφανία, Κωνσταντινίδη Άννα και Πόδα Ειρήνη, Μαθητές/τριες- Πρέσβεις του Ε.Κ.  του σχολείου μας, ανέλυσαν το ζήτημα της Τεχνητής Νοημοσύνης και το ιστορικό της πλαίσιο. Ακόμα, εστίασαν σε πιθανές εφαρμογές της σε διάφορους επιστημονικούς τομείς, όπως στην Εκπαίδευση και την Ιατρική, αλλά και σε πιθανούς κινδύνους που απορρέουν από την αλόγιστη χρήση της. Βασικό κομμάτι της παρουσίασης αποτέλεσε η ανάλυση της στάσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των θεσμικών της οργάνων απέναντι στην χρήση των AI, συμπεριλαμβανομένων των νομοθετικών πρωτοβουλιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ), που ενέκρινε τον πρώτο παγκοσμίως Νόμο για την Τεχνητή Νοημοσύνη.

IMG 1100

Τους/τις μαθητές/τριες συνόδευαν η Διευθύντρια δρ Ξ. Καραβίδα και η Υποδιευθύντρια, κα. Ε. Παπά. Στο τέλος του συνεδρίου οι μαθητές/τριες παρακολούθησαν εργαστήριο με τίτλο:  «Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι νέοι», από τον κ. Πέτρο Τσαχουρίδη. Αντίστοιχα οι εκπαιδευτικοί παρακολούθησαν την παρουσίαση του προγράμματος «Motivating Teachers 4 Europe- Η Ευρωπαϊκή Ένωση και ευκαιρίες για τους εκπαιδευτικούς» από την κα Όλγα Σιδέρη και την κα Δήμητρα Θεοφίλου.

IMG 1101

Οι υπεύθυνες του Προγράμματος, Διευθύντρια κ. Ξανθίππη Καραβίδα και Υποδιευθύντριες κ. Ειρήνη Παπά και Παναγιώτα Θεοδωροπούλου, ευχαριστούμε θερμά τους υπεύθυνους και τις υπεύθυνες για τη διοργάνωση του Μαθητικού Συνεδρίου και για την ευκαιρία που έδωσαν στους Μαθητές/τριες-Πρέσβεις του σχολείου μας να αποκομίσουν μια πολύτιμη κι εποικοδομητική εμπειρία.

IMG 1104
IMG 1107
20240406 1134231

Similar Posts