20241121 134916 1

Η Γ΄ΓΕΛ του 1ου ΓΕΛ Κατερίνης, το διάστημα από 18/11/2024 έως και 22/11/2024 πραγματοποίησε πενθήμερη εκδρομή στην Κέρκυρα, με συνοδούς τις καθηγήτριες-πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου  κ.Θεοδωροπούλου Παναγιώτα, κ.Παπά Ειρήνη. Σε όλη τη διάρκεια της εκδρομής συνοδευόμαστε από ξεναγό όπου μας παρείχε πληροφορίες στις περιηγήσεις μας.

Κατά τη διάρκεια της εκδρομής επισκεφθήκαμε το  Ανάκτορο των Αρχαγγέλου Μιχαήλ και Αγίου Γεωργίου το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο και σημαντικότερο οικοδόμημα της περιόδου του Ιονίου Κράτους των Επτανήσων, που ξεκινά το 1815 και λήγει το 1864 με την ένωση τους με την υπόλοιπη Ελλάδα. Μέχρι το 1913 χρησιμοποιήθηκε ως κατοικία της τότε βασιλικής οικογένειας κατά τις σποραδικές επισκέψεις της στο νησί.

Οι μαθητές/τριες αναζήτησαν πληροφορίες σχετικά με το γεγονός ότι το  Ανάκτορο των Αρχαγγέλου Μιχαήλ και Αγίου Γεωργίου αποτέλεσε την έδρα της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε στην Κέρκυρα τον Ιούνιο του 1994. Επίσης,  πληροφορήθηκαν ότι η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. της Κέρκυρας ήταν ιδιαίτερα σημαντική καθώς οι προσπάθειες για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης  με την ένταξη της Αυστρίας, της Σουηδίας και της Φιλανδίας ολοκληρώθηκαν με την υπογραφή των αντίστοιχων Πράξεων Προσχώρησης.

Επομένως, η Κέρκυρα αποτέλεσε τον τόπο υποδοχής τριών καινούργιων μελών για την ευρωπαϊκή «οικογένεια». Η Σύνοδος Κορυφής που έλαβε χώρα στις 24-25 Ιουνίου ολοκλήρωσε τις προσπάθειες της για να επιτύχει τη διεύρυνση. Οι υποψήφιες χώρες της Αυστρίας, της Φινλανδίας και της Σουηδίας έγιναν δεκτές, ως μέλη της ΕΕ. Η ιστορική απόφαση πάρθηκε στο ναό του Αγίου Γεωργίου, στο Παλιό Φρούριο και τα τρία κράτη από 1η Ιανουαρίου του 1995 θα ήταν επίσημα μέλη της Ένωσης. Οι Χώρες Μέλη της Ε.Ε. ήταν έως τότε οι: Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Κάτω Χώρες, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Δανία, Ιρλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία και από την 1η Ιανουαρίου 1995, η ΕΕ αποκτά 3 νέα μέλη: την Αυστρία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία.  Τα 15 κράτη μέλη καλύπτουν πλέον το σύνολο σχεδόν της Δυτικής Ευρώπης.

Σήμερα λειτουργεί ως Μουσείο Ασιατικής Τέχνης, όπου περιλαμβάνει συλλογές Κινέζικης, Ιαπωνικής,  Τέχνης καθώς και εκθέματα από το Νεπάλ, το Θιβέτ και τη Νομαδική Κεντρική Ασία, με πυρήνα την συλλογή-δωρεά του Γρηγορίου Μάνου.

Similar Posts