1743534946573
1742509106582

      Πενήντα επτά (57) μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μας και από τις τρεις τάξεις πραγματοποίησαν το διάστημα από 12/3 έως 17/3/2025 εκπαιδευτική επίσκεψη στην Κάτω Ιταλία στο πλαίσιο εγκεκριμένων Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων, με τίτλους 1) «Magna Graecia-Εξερευνώντας μιαν άλλη Ελλάδα» και 2) «Από τον Όλυμπο στην Αίτνα-Οι Ελληνόφωνοι της Καλαβρίας». Κύριος σκοπός της εκπαιδευτικής επίσκεψης ήταν να διαπιστώσουν οι μαθητές με βιωματικό τρόπο την οικουμενικότητα και διαχρονικότητα του ελληνικού πολιτισμού, μέσα από την ελληνική γλώσσα, τη μουσική, τα έθιμα και τις παραδόσεις που επιβιώνουν ακόμη στην περιοχή της Κ. Ιταλίας. Επίσης, να έρθουν σε επαφή με μαθητές του εξωτερικού, να ανταλλάξουν εμπειρίες και ιδέες, ανοίγοντας έτσι τους ορίζοντές τους, να διαπιστώσουν τις σχέσεις των Ελληνόφωνων της Κ. Ιταλίας-Σικελίας με την Ελλάδα, τα προβλήματά τους και να επικοινωνήσουν με εκπροσώπους των εκεί κοινοτήτων. Δεν αποτελεί μυστικό πως η νότια Ιταλία υπήρξε ελληνική αποικία κατά την αρχαιότητα, όπως δεν είναι μυστικό πως υπάρχουν ακόμα περιοχές στη γείτονα χώρα που οι κάτοικοι μιλάνε μια ελληνική διάλεκτο και αισθάνονται υπερήφανοι απόγονοι Ελλήνων. Μέρος της Magna Graecia ή αλλιώς της Μεγάλης Ελλάδας, η Κάτω Ιταλία έχει μπόλικα χωριά, των οποίων οι ρίζες είναι ελληνικές. Μια από τις περιοχές αυτές είναι και η Bovasia στην επαρχία της Καλαβρίας, όπου υπάρχουν χωριά που μιλούν μια ελληνο-καλαβρική διάλεκτο. Μάλιστα, από τα τέλη του 20ου αιώνα το ιταλικό κράτος αναγνώρισε τους Έλληνες και τη διάλεκτο Griko ως ελληνική εθνική και γλωσσική μειονότητα. Αυτή η περιοχή αποτέλεσε τον έναν από τους δύο πυλώνες της «γέφυρας» που θελήσαμε να χτίσουμε ανάμεσα στους ελληνόφωνους της Κ. Ιταλίας και στο σχολείο μας.

      Το πρόγραμμα περιελάμβανε επίσκεψη στο Aλμπερομπέλλο, το χωριό των τρούλων, στάση και επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Τάραντα (αποικία των Σπαρτιατών), επίσκεψη στο Μουσείο της Μεγάλης Ελλάδας στο Ρήγιο/Reggio (αποικία των Ευβοέων), επίσκεψη στο ελληνόφωνο χωριό Βούα/Bova και στο Μουσείο του Ελληνόφωνου Πολιτισμού Civico della Lingua Greco-Calabra “Gerhard Rohlfs” που αφηγείται την ελληνο-καλαβρική ιστορία, επίσκεψη στη Bova Marina και τον ελληνόφωνο σύλλογο «Ντέλια» και δείπνο στο ελληνικό εστιατόριο της πόλης, μετάβαση στη Σικελία και επίσκεψη στο κλασικό λύκειο της Μεσίνας «Μαυρόλυκος», όπου διδάσκονται τα ελληνικά, τόσο τα αρχαία ως τμήμα της κλασικής παιδείας όσο και τα νέα ως μάθημα επιλογής, επίσκεψη στο διάσημο αρχαίο θέατρο της Ταορμίνας με θέα το ηφαίστειο της Αίτνας. Αξίζει να σημειωθεί μία έκπληξη που περίμενε μαθητές/τριες και συνοδούς στη Bova Marina: τοπική ορχήστρα με πλούσιο ρεπερτόριο- ανάμεσα στα οποία και τραγούδια ελληνικά- είχαν οργανώσει προς τιμή της ομάδας μια μικρή συναυλία, που ενθουσίασε μικρούς και μεγάλους.

       Τους μαθητές συνόδευαν η υποδιευθύντρια κ. Παναγιώτα Θεοδωροπούλου, οι κ.κ. Ιφιγένεια Καούρη και Ελισάβετ Αναστασίου και ο κ. Νικόλαος Γκατζούνης.

      Το συνολικό πρόγραμμα ήταν εξαιρετικά απαιτητικό, φιλόδοξο και πολυπρόσωπο και όλοι όσοι συμμετείχαν βρέθηκαν για πρώτη φορά στις περιοχές επίσκεψης. Όπως συχνά συμβαίνει σε ανάλογες περιπτώσεις, υπήρξαν και ανατροπές και αλλαγές του αρχικού σχεδιασμού. Όμως, η αρχική σκοποθεσία της δράσης υλοποιήθηκε στο σύνολό της.  Η εκπαιδευτική επίσκεψη ήταν πολύ εποικοδομητική, προσέφερε μοναδικές στιγμές και εμπειρίες και οι μαθητές/τριές μας αποκόμισαν βιωματική γνώση, εξαιρετικές εντυπώσεις, ωραίες αναμνήσεις και εικόνες που θα τους ακολουθούν στη ζωή τους.

       

Θερμές ευχαριστίες εκφράζονται στους: Δανιήλ Μακρή, φιλόλογο, διδάσκοντα στο Κλασικό Λύκειο Μεσίνας “Mavroliko”, πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας του Στενού, στον Salvatore Dieni, συνταξιούχο φιλόλογο, κάτοικο του ελληνόφωνου χωριού Βούα, εκπρόσωπο του ελληνόφωνου συλλόγου «Ντέλια», Antonio Vadala, συνταξιούχο λυκειάρχη στον Βούα, φιλόλογο της αρχαίας ελληνικής γλώσσας, Alfredo Bianchi, εθελοντή ξεναγό μας στον Τάραντα, Βασιλική Βούρδα, φιλόλογο, Πρόεδρο του συλλόγου «Ελληνομάθεια», επίσημο ξεναγό στην Καλαβρία, Μαρία Βαμβακούση, τελειόφοιτη Α.Π.Θ., ασκούμενη σε πρόγραμμα Erasmus, ξεναγό μας στην Ταορμίνα, Παρασκευή Παπαδοπούλου, δασκάλα στο δημοτικό σχολείο Π. Φαλήρου, εθελοντικά συνοδό μας στην Καλαβρία, μέλος συλλόγων ελληνόφωνων.

Ευχαριστούμε, επίσης, θερμά την Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Πιερίας κ. Μαυρίδου, για την άμεση ανταπόκρισή της στο αίτημά μας για την προσφορά των βιβλίων που δόθηκαν στους εκπροσώπους του Κλασικού Λυκείου Μεσίνας και του Ελληνικού Συλλόγου “Ντέλια” της περιοχής Bova Marina.

       Τέλος, εκφράζονται συγχαρητήρια σε όλους όσοι συνεργάστηκαν για την επιτυχία της εκπαιδευτικής μας επίσκεψης.

1743534946573

Similar Posts