el luxaward banner

“Lux” στα λατινικά σημαίνει Φως· αναφέρεται κυρίως στο φως που εκπέμπουν τα ουράνια σώματα, όπως ο Ήλιος και τα άστρα. Είναι επίσης η γνωστή μονάδα φωτομέτρησης. Αναμφίβολα, δεν θα μπορούσε να βρεθεί πιο ταιριαστή λέξη για να ονομάσει και να σηματοδοτήσει ένα σπουδαίο πολιτιστικό θεσμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) που στοχεύει να ρίξει φως σε ταλαντούχους κινηματογραφιστές και στα μηνύματα που θέλουν να επικοινωνήσουν με τα φιλμ τους. Μηνύματα με κοινωνικό-πολιτικό πρόσημο που μας αφορούν όλους, καθώς θέτουν στο επίκεντρο τον άνθρωπο, τα δικαιώματά του και την πάλη του.

Βραβείου Κοινού Lux λοιπόν, ένας θεσμός που έχει καθιερωθεί από το 2007 και στοχεύει μέσα από την ένατη τέχνη να αναδείξει τις ευρωπαϊκές αξίες, προτείνοντας “μικρές” ευρωπαϊκές κινηματογραφικές παραγωγές με μεγάλη αξία και να γεφυρώσει δημιουργικά τις διαφορετικές γλώσσες και κουλτούρες της ηπείρου.

Την τελευταία τετραετία, έχοντας αποκτήσει ένα συνεχώς αυξανόμενο φανατικό κοινό, το βραβείο μετονομάστηκε και πλέον συμπεριλαμβάνει τη γνώμη των θεατών για να αναδείξει τον νικητή του: Το 50% των ψήφων προκύπτει από την ψηφοφορία που θα γίνει ανάμεσα στα μέλη του ΕΚ και το υπόλοιπο 50% των ψήφων είναι από το κοινό, το οποίο έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει δωρεάν τις ταινίες σε χώρους του ΕΚ και στη συνέχεια να τις βαθμολογήσει στο site του Βραβείου Κοινού LUX (lux-award.europarl.europa.eu) .

Τι πρέπει να ξέρεις για το Βραβείο Κοινού LUX

Το Βραβείο Κοινού LUX παρουσιάζεται κάθε χρόνο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τη European Film Academy, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το δίκτυο Europa Cinemas. Το βραβείο τιμά τον ευρωπαϊκό κινηματογράφο και έχει στόχο την ευαισθητοποίηση σχετικά με κοινωνικά, πολιτικά και πολιτιστικά ζητήματα στην Ευρώπη.

Ο θεσμός (Βραβείο LUX) θεσπίστηκε το 2007. Το 2020 το βραβείο μετονομάστηκε σε Βραβείο Κοινού LUX καθώς στην ψηφορορία για την ανάδειξη του νικητή συμμετέχουν κατά το ήμισυ και οι θεατές.

Οι υποψήφιες ταινίες επιλέγονται από τα European Film Awards σε συνεργασία με το δίκτυο Europa Cinemas (στο οποίο ανήκουν και οι περισσότερες ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες), το Ευρωκοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Για να βραβευτεί μια ταινία πρέπει να πληροί τα ακόλουθα κριτήρια:

  • Ταινίες μυθοπλασίας ή ντοκιμαντέρ (μπορεί να περιλαμβάνουν κινούμενα σχέδια)
  • Ελάχιστη επιτρεπόμενη διάρκεια 60 λεπτά
  • Η παραγωγή ή συμπαραγωγή της ταινίας να έχει γίνει σε χώρα της ΕΕ ή στην Ισλανδία, το Λίχτενσταϊν και τη Νορβηγία.
  • Η ταινία να απεικονίζει την οικουμενικότητα των αξιών της Ευρώπης και την ποικιλότητα της ευρωπαϊκής κουλτούρας, φέρνοντας σαφείς αντιλήψεις για τη συζήτηση αναφορικά με τη διαδικασία της οικοδόμησης της Ευρώπης.
  • Να έχει προβληθεί για πρώτη φορά στο διάστημα 1ης Μαΐου του προηγούμενου έτους και της 1ης Ιουνίου του τρέχοντος έτους.

Το βραβείο δημιουργήθηκε από τη Βελγίδα καλλιτέχνιδα Ζοκλίν Κόστερ που εμπνεύστηκε από έναν συμβολισμό για τον Πύργο της Βαβέλ, σύμβολο που χρησιμοποιήθηκε και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να δείξει την πολυγλωσσία και την πολιτισμική διαφορετικότητα που ενώνονται σε έναν τόπο με έναν στόχο. Γι αυτό το λόγο οι 5 φιναλίστ ταινίες του βραβείου θα έχουν δωρεάν υποτιτλισμό στις 24 επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να διευκολυνθεί η προβολή τους σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μάλιστα η ταινία που τελικά θα κερδίσει το βραβείο, θα έχει περαιτέρω επεξεργασία ούτως ώστε να μπορούν να τη δουν και άτομα με προβλήματα όρασης και ακοής.

Η απονομή του Βραβείου γίνεται στο Στρασβούργο από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώπιον των ευρωβουλευτών και εκπροσώπων άλλων ταινιών που λαμβάνουν μέρος στο διαγωνισμό.

Ανάμεσα στις ελληνικές ταινίες που έχουν κατά το παρελθόν διεκδικήσει το βραβείο είναι η «Ακαδημία Πλάτωνος» (2009) σε σκηνοθεσία Φίλιππου Τσίτου και το “Attenberg” (2011) σε σκηνοθεσία Αθηνάς Τσαγκάρη.

Οι πέντε φιναλίστ ταινίες για το 2024 είναι:

«Πεσμένα φύλλα» του Aki Kaurismäki

«Στο γραφείο καθηγητών» του Ilker Çatak

 «Η αδελφότητα της καπνιστής σάουνας» της Anna Hints,

«20.000 είδη μελισσών» της Estibaliz Urresola Solaguren και

 «Στο ποταμόπλοιο» του Nicolas Philibert.

Μη χάσετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε τις ταινίες, να τις βαθμολογήσετε στην πλατφόρμα:

https://luxaward-rating.europarl.europa.eu/el/

Βαθμολογήστε τις πέντε υποψήφιες ταινίες, βάζοντας από ένα (κακή) έως πέντε αστέρια (εξαιρετική).

Μπορείτε να καταθέσετε τη βαθμολογία σας μέχρι τις 14 Απριλίου 2024. Με λίγη τύχη, μπορείτε να κερδίσετε πολλά συναρπαστικά δώρα, όπως για παράδειγμα ένα ταξίδι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για να παρακολουθήσετε από κοντά την τελετή απονομής του Βραβείου LUX στις 16 Απριλίου 2024 και να συναντήσετε σκηνοθέτες και ηθοποιούς των υποψήφιων ταινιών.

Similar Posts